Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

0 Comments

Σήμερα 20-10-2015 ολοκληρώθηκε η πρωτοκόλληση ανοιχτής επιστολής στα γραφεία:

1) του Προέδρου της Δημοκρατίας,
2) του Πρωθυπουργού,
3) του Υπουργού Οικονομικών,
4) του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
5) του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και
6) του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 





Με την επιστολή αυτή εκτέθηκαν τα τεράστια προβλήματα και υποβλήθηκε αίτημα για αλλαγή του φορέα διαχείρισης του πάρκου, από την Περιφέρεια Αττικής στο Δήμο Αθηναίων. 


Εμείς, οι 152 που πλαισιώνουμε αυτήν την κίνηση, ολοκληρώσαμε το δεύτερο κύκλο ενεργειών που είχαν δρομολογηθεί από 1-10-2015. Ο πρώτος ήταν αυτός της αναμονής βελτίωσης της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πεδίον του Άρεως και μαζί του όλη η περιοχή. Η ανοχή, που έχει κάποια όρια, διήρκεσε πάνω από τρία έτη. Εν προκειμένω εξαντλήθηκε με το παραπάνω.


Στον τρίτο κύκλο ενεργειών που ανοίγεται μπροστά μας, θέλουμε να στηρίξετε την προσπάθεια με όποιο τρόπο νομίζετε. Ο στόχος είναι ένας: να παραδοθεί το πάρκο στους πολίτες και να φύγει ο φόβος και η μαυρίλα από την περιοχή. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στους ηλικιωμένους που φοβούνται περισσότερο, στους εργαζόμενους που στις 6 το πρωί διασχίζουν τρέμοντας τα γύρω πεζοδρόμια για να πάνε στη δουλειά τους , στους ανήμπορους, σε όλους όσους γύρω από αυτό προσπαθούν να επιβιώσουν, σε μας τους ίδιους.



Διαβαστε την επιστολη παρακατω :


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - AITHMA
 
Προς τους  κ.κ.
1)    Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.Προκόπη Παυλόπουλο,
2)    Πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα,
3)    Υπουργό Οικονομικών, κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο,
4)    Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ.Πάνο Κουρουμπλή
5)    Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ.Γεώργιο Σταθάκη,
6)    Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Πάνο Σκουρλέτη,
 

Αθήνα  17-10-2015
ΘΕΜA :  Πεδίον του Άρεως
Aξιότιμοι,   κ. Πρόεδρε, κ.Πρωθυπουργέ και κ.κ. Υπουργοί,
                                                                                                       
            Είμαστε  κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πεδίου του Άρεως και δεν ανήκουμε σε κάποιο σύλλογο, συλλογικότητα ή φορέα.  Επί ενάμιση περίπου χρόνο εφιστούμε την προσοχή του φορέα διαχείρισης του πάρκου,  που είναι η Περιφέρεια Αττικής,  στα σωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν σ’αυτό με: 

1) δύο έγγραφες εξώδικες επιστολές, την από 5-6-2014 και από 30-3-2015 που έχουν κοινοποιηθεί νομότυπα,  η πρώτη  από αυτές στην Περιφέρεια Αττικής και η δεύτερη στην Περιφέρεια, στο Δήμο Αθηναίων, στο ΥΠΕΚΑ (νυν Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και στο Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού (για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ),        

 2) με συνεχή τηλεφωνήματα-εκκλήσεις στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Αττικής, 

3) με επιστολές διαμαρτυρίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεομοιοτυπικού μηνύματος, στην Περιφέρεια, στο Δήμο Αθηναίων, στο ΥΠΕΚΑ, 

4) με την συνάντηση εκπροσώπων μας με εκπρόσωπο της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, κας Ερμίνας Κυπριανίδου την 30-10-2014.  Οι οχλήσεις μας για εξεύρεση λύσης δεν βρήκαν απήχηση ούτε ευαισθητοποίησαν το αρμόδιο όργανο διαχείρισης, την Περιφέρεια Αττικής.                          

 Ήδη,  την 1-10-2015 και 6-10-2015 απευθύναμε ανοιχτή επιστολή στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων για  το θέμα αυτό που έχουν λάβει αρ.πρωτ. 188615/1-10-2015 και 320600/6-10-2015 αντίστοιχα.
            

Το Πεδίον του Άρεως, για όσους δεν το γνωρίζουν, βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σε κατοικημένη περιοχή.  Περικλείεται από τις οδούς Μαυρομματαίων, Ευελπίδων, Μπούσγου και από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Καταλαμβάνει μια έκταση 250,00 περίπου στρεμμάτων. Στην κεντρική είσοδο του πάρκου στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Μαυρομματαίων βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και στην είσοδο επί της εν λόγω λεωφόρου  υπάρχει το άγαλμα της Αθηνάς. Μέσα στο χώρο αυτό υπάρχουν δύο Εκκλησίες, ο Ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους και ο Ιερός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και γύρω  από αυτό Σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια),  το Πρωτοδικείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, Πανεπιστήμιο, ξενοδοχεία,  σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης. Πλήθος επαγγελματιών προσπαθούν να επιβιώσουν έχοντας γύρω από αυτό τις επιχειρήσεις τους.  Το πάρκο κρίθηκε ότι έπρεπε να αναπλαστεί με το αστρονομικό ποσό των 10.000.000 €  και παραδόθηκε στους πολίτες το 2010. Είχε δε παραμείνει κλειστό για πάνω από τρία χρόνια.  
 
 Ο δημόσιος αυτός χώρος – άλσος  όπως έχει χαρακτηριστεί – που, σημειωτέον, αποτελεί έναν από τους λίγους χώρους πρασίνου που υπάρχουν στην Αθήνα,  είναι αφύλακτος τα τελευταία  τρία και πλέον χρόνια. Καίτοι οι εκκλήσεις,  όχι μόνο ημών, των κατοίκων που συνυπογράφουμε τα παραπάνω έγγραφα, αλλά και συλλόγων, συλλογικοτήτων, φορέων, μεμονωμένων πολιτών  όλο αυτό το διάστημα,  για φύλαξη και προστασία αυτού και λόγω των φθορών που παρατηρούντο καθημερινά και είχαν τεθεί υπόψη της,   ήταν πολλές, η  διοίκηση (Περιφέρεια Αττικής) κώφευσε παραλείποντας, ως όφειλε, να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα ορθής διαχείρισης, εκμετάλλευσης, φύλαξης και προστασίας αυτού,  με οποιονδήποτε τρόπο.
Ως γνωστόν, οι χώροι πρασίνου  και ιδιαίτερα τα άλση και  πάρκα  υπάγονται σε αυξημένο προστατευτικό καθεστώς και αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης έννομης προστασίας, η οποία για να είναι πλήρης και αποτελεσματική,  καθιστά υποχρεωτική τη λήψη αναγκαίων και ενδεδειγμένων μέτρων
 
 Εν προκειμένω, η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενεργείας της διοίκησης  (Περιφέρειας Αττικής) για πάνω από τρία χρόνια να λάβει μέτρα φύλαξης, ενώ όφειλε να τα έχει λάβει,  για να προστατέψει δημόσια περιουσία και δη άλσος,  σήμερα,  έχουν επιφέρει τα εξής, ενδεικτικά αναφερόμενα,  αποτελέσματα:
1)    Εγκατάσταση τοξικομανών στην κεντρική είσοδο αυτού, όπου δυστυχισμένες ψυχές κοιμούνται μέσα σε θάμνους, αφοδεύουν όπου βρουν,  και, ενίοτε,  αφήνουν εκεί την τελευταία τους πνοή.
2)    Εκτεταμένες φθορές στο ολοκαινούριο σύστημα φωτισμού και συγκεκριμένα πλήρη καταστροφή των χαμηλών φωτιστικών (κολωνάκια φωτισμού) , καταστροφές σε πολλές στήλες φωτισμού, αποξήλωση και κλοπή καλωδίων,  αφαίρεση και ολική καταστροφή πάνω από 30  προβολέων φωτισμού δαπέδου που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος του τοιχίου περίφραξης της Λεωφ.Αλεξάνδρας κλπ. Αποτέλεσμα : από το Νοέμβριο του 2014 το πάρκο είναι βυθισμένο στο σκοτάδι.   
3)    Κλοπή των καινούριων παγκακιών, ιδίως στην περιοχή του ροδώνα, καταστροφή παγκακιών στην είσοδο του πάρκου, όπου και το στέκι των τοξικομανών , φθορές σε λοιπά παγκάκια σε διάφορα σημεία του πάρκου κλπ.  
4)    Εκτεταμένες φθορές στα μάρμαρα πλησίον του σπηλαίου του Πανός, στο χώρο, όπου σχεδιάστηκε το κεντρικό σιντριβάνι,  στη διαδρομή από το ροδώνα προς την Εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο χώρο μπροστά από το πρώην θέατρο Αλίκη. Τα μάρμαρα είχαν τοποθετηθεί με την ανάπλαση.
5)    Εκτεταμένες φθορές στα δύο σιντριβάνια που κατασκευάστηκαν με την ανάπλαση.
6)    Καταστροφή του συστήματος ποτισμού (κομμένα λάστιχα, αφαίρεση σωλήνων κλπ), κλοπή βρυσών, φθορές στις εναπομείνασες. 
7)    Εκτεταμένες φθορές στις δύο  καινούριες παιδικές χαρές (παιδική χαρά νηπίων και παιδική χαρά) που επί δύο έτη είναι κλειστές «περιμένοντας» πιστοποίηση.
8)    Πλήρη καταστροφή του χώρου άθλησης - ανοικτή παιδική χαρά - και των εγκαταστάσεων εντός αυτού.
9)    Συγκέντρωση όγκου σκουπιδιών στην κεντρική είσοδο του πάρκου, όπου και το στέκι των τοξικομανών,  κατά μήκος της περίφραξης επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο περιφραγμένο χώρο  που βρίσκεται πλησίον της Εκκλησίας του Αγ.Χαραλάμπους, στο χώρο πλησίον της   παιδικής χαράς κλπ. Εντύπωση προκαλούν οι θημωνιές που είναι διάσπαρτες στο πάρκο και επικίνδυνες  για πρόκληση πυρκαγιάς.   
           
Η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενεργείας της διοίκησης (Περιφέρειας Αττικής)  να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα με μέτρα συντήρησης, βελτίωσης και προστασίας του πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη η Αθήνα, έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα πολλά φυτά, θάμνοι, δένδρα που φυτεύτηκαν με την ανάπλαση να έχουν ξεραθεί, αφού δεν  έτυχαν της στοιχειώδους φροντίδας του ποτίσματος, άλλα να είναι ακλάδευτα, άλλα απροστάτευτα από ασθένειες να έχουν μαραθεί, πολλά δένδρα να γέρνουν, κλαδιά να σπάνε. Πεζοδρόμια (τμήμα της Μουστοξύδη, μεγάλο τμήμα της Ευελπίδων στο ύψος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού,  μεγάλο τμήμα της οδού  Μπούσγου κλπ) που έχουν κατά μήκος της σιδερένιας περίφραξης και εξωτερικά αυτής,  φυτά περίφραξης, είναι αδιάβατα, με  φυτά που έχουν να κλαδευτούν πάνω από τρία χρόνια να καλύπτουν τμήμα των πεζοδρομίων. Πολλά από αυτά είναι κατάξερα. Ο μόνος που φροντίζει το πράσινο είναι η μητέρα Φύση.
               
Σήμερα, το πάρκο (άλσος)  από  στολίδι στο κέντρο της Αθήνας, χώρο αναψυχής και περιπάτου,  κατάντησε χωματερή, χώρος ανομίας, εγκληματικότητας, πορνείας, όπως τον παρουσιάζουν δημοσιεύματα στον τύπο, στην τηλεόραση κλπ.   

 Η περιοχή γύρωθεν αυτού έχει υποστεί τις συνέπειες της εγκατάλειψης και η ποιότητα της ζωής μας υποβαθμίζεται συνεχώς. 
             
 Εμείς, οι κάτοικοι (152 στον αριθμό) που συντάσσουμε και αυτή την επιστολή 
διαμαρτυρόμενοι και πάλι, καταφεύγουμε σε σας, την Πολιτική Ηγεσία,  και ζητάμε να σκύψετε στην μικρή αυτή κουκίδα γης που ονομάζεται Πεδίον του Άρεως και να  δώσετε, με κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση, λύση στο χρόνια πρόβλημα,  αναθέτοντας τη φύλαξη, διαχείριση, εκμετάλλευση,  συντήρηση και βελτίωση πρασίνου, καθαριότητας του πολύπαθου Πεδίου του Άρεως, της γειτνιάζουσας σ’αυτό Πλατείας Πρωτομαγιάς αλλά και του λόφου Φινόπουλου,  στο Δήμο Αθηναίων , ώστε με τις κατάλληλες επεμβάσεις αρχικά φύλαξης, καθαριότητας και αποκατάστασης, στα μέτρα του δυνατού,  του φωτισμού, να ξαναπάρει τη μορφή που του πρέπει και ταυτόχρονα να καταστεί δυνατή η  φροντίδα και συντήρηση του πρασίνου.   

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και εμπειρία σε οργάνωση, προσωπικό και μηχανήματα για τη φύλαξη, δεδομένου ότι η δημοτική αστυνομία ανασυστάθηκε, καθαριότητα, συντήρηση, καλλωπισμό και εμπλουτισμό του με δένδρα και καλλωπιστικά φυτά.  Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζονται άλση, πάρκα και χώρους πρασίνου,  που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και απολαμβάνουν της προστασίας του Συντάγματος,  φορείς που δεν διαθέτουν μόνιμο προσωπικό για την φύλαξη και συντήρησή τους. Εργολαβίες, αναθέσεις, διεθνείς διαγωνισμοί είναι έννοιες που δεν συνάδουν με  άλση και πάρκα.  Η πράξη το απέδειξε. 

Η απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει το Πεδίον του Άρεως είναι απόρροια της ανευθυνότητας και της ολιγωρίας για λήψη των αυτονόητων μέτρων που επανειλημμένα ζητήσαμε. Έτσι, 10.000.000,00 € πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Η ώρα να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση έφτασε πλέον. 
Αξιότιμοι κ .Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κ.Πρωθυπουργέ και κ.κ. Υπουργοί, τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι που ζουν στην περιοχή, οι  δύο Εκκλησίες,  όλοι όσοι συνυπογράψαμε τα παραπάνω έγγραφα,  κάτοικοι,   επαγγελματίες,  απευθύνουν σε σας τελευταία έκκληση για τη σωτηρία του Πεδίου του Άρεως που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Αθήνας.